A színes, változatos kézműves tevékenységek mindennaposak egy iskola életében. Becsempészhetők, beépíthetők sok óra menetébe, hiszen a cél a finommotorika, a kreativitás, a szem-, kéz koordináció, az esztétikai érzék, a keresztcsatornák fejlesztése, a problémamegoldó képesség, a koordinált izomműködés…egyszóval, az egész személyiség fejlesztése.

Az alkotás örömet okoz, ösztönzi a gyermeket újabb és újabb alkotások elkészítésére, a problémák kreatív megoldására, így szinte észrevétlenül lehetőséget adva a fejlesztésre, egy kreatív személyiség formálására. Hiszen a kreatív ember leleményes, találékony, ötletes; mindig új és újabb megoldásokat keresve oldja meg a problémákat, s úgy gondoljuk, ez a képesség elengedhetetlen az életben való boldoguláshoz.

A változatos tevékenységek, új technikák, kipróbálása, alkalmazása lehetőséget ad az alkotás, a kézműves tevékenységek iránti kedv fenntartásához.

Ehhez a változatossághoz is szeretnénk hozzájárulni, segítséget adva az aktuális ötletekben.

Mivel mindenkinek van szíve csücske tevékenység, egy-egy technikát kiemelten is megtalálhattok:

Origami
Gyöngyfűzés
Agyagozás
Szövés
Virágkötés
Quilling


2014. december 29., hétfő

Quilling technika


A quilling, vagy papírcsík technika különösen népszerű a fiatalok körében. Ezt annak köszönheti, hogy meglehetősen rövid idő alatt, egyszerű mozdulatokkal, kis odafigyeléssel gazdag képeket készíthetünk általa. Gazdaságos módszer, csupán színes papírcsíkokra, sodrópálcikára, stiftre és folyékony ragasztóra van szükségünk.
Technikája viszonylag egyszerű. A sodró pálcika segítségével
feltekerjük a színes papírcsíkokat, levesszük a rúdról, szabadjára engedjük, majd a végét beragasztjuk. Így kapott körformát az előttünk álló minta alapján formázzuk.

Munkavégzés közben fejlődik az alkotók szem-kéz koordinációja,
finommotorikája, gondolkodása (analízis-szintézis), síkban való tájékozódása, manuális és konstruáló képessége. Segíti a rész-egész viszonyának felismerését. Emellett megtapasztalják az alkotás örömét, ami tovább ösztönzi újabb alkotások, ötletek kreatív megálmodására, megvalósítására.

Tevékenységek során gyakran dolgozunk újrahasznosítható
hulladékokból (pl.: újságpapír, kartondoboz) gondot fordítva ezzel a környezettudatos személyiség kialakítására, fejlesztésére és megerősítésére.



                                        
                                                   G. Martina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.